Rastline si hrano izdelajo same

Rastline se povsem razlikujejo od živali glede načina prehranjevanja. Rastline večinoma rastejo na kopnem in so pritrjene ter se ne morejo premikati tako kot živali. Rastline tako ne morejo iti na lov po hrano, kot to počnejo živali, ampak si morajo hrano izdelati kar same.

Prikaz procesa fotosinteze (lastni vir Dobrega učitelja)

Rastline so edina živa bitja, ki si hrano naredijo same. Hrana za rastline nastane v listih. Rastline za izdelavo hrane potrebujejo vodo, ogljikov dioksid in sončno svetlobo.

Ko je vse to izpolnjeno, poteče proces izdelave hranilnih snovi — FOTOSINTEZA. Pri tem v listih nastane hrana (sladkor) in kisik. Kisik gre iz listov v ozračje, hrana pa v ostale dele rastline. Hrana se porabi za rast.

 

Torej, fotosinteza je proces, v katerem se ogljikov dioksid in voda porabljata, pri tem pa nastajata kisik in sladkor. Kisik se sprosti v ozračje, sladkor pa ostane v rastlini. Včasih se zgodi, da rastlina pridela več sladkorja, kot ga potrebuje. V tem primeru rastlina sladkor pretvori v škrob in ga shrani. Sladkor nato porabi takrat, ko ga je pridelala manj, kot ga potrebuje. Lahko bi rekli, da si rastlina na tak način naredi svojo zalogo hrane.

Prikaz procesa fotosinteze (lastni vir Dobrega učitelja)

Proces fotosinteze poteka samo v zelenih delih rastlin. Proces poleg sončne svetlobe, vode in ogljikovega dioksida omogoča zeleno listno barvilo oziroma klorofil. Proces fotosinteze poteka samo podnevi (zaradi sončne svetlobe).

 

Video je objavljen z dovoljenjem organizacije FuseSchool, ki je bilo pridobljeno s pisno komunikacijo. 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja