Prehranjevanje živali

Živali za življenje potrebujejo hrano. Hrano pa si ne izdelajo same, kot to delajo rastline. Živali hrano dobijo iz okolja. Hrana vsebuje snovi, ki živalim da energijo. Snovi, ki jih živali ne porabijo, izločijo.

Živali se lahko hranijo z rastlinsko in živalsko hrano. Živalim, ki jedo mešano hrano, pravimo VSEJEDCI. Medved se prehranjuje z mesom in rastlinami, zato je vsejedec. Med vsejedce spada tudi človek. Ali tudi ti ješ meso in zelenjavo?

V naravi pa imamo  tudi živali, ki se izključno prehranjujejo z rastlinami ali z živalimi oziroma mesom. MESOJEDCI so živali, ki se prehranjujejo z drugimi živalimi oziroma z mesom. Te živali običajno poiščejo ali ulovijo drugo žival in jo pojedo, zato tem živalim tudi pravimo plenilci. Plenilci lovijo plene (druge živali). Mesojedci morajo najti dovolj hrane, da lahko preživijo, se razmnožujejo in skrbijo za svoje mladiče. Če jim ne uspe uloviti dovolj plena, poginejo. Med mesojedce spadajo ptice (na primer sokol, štorklja, orel …), plazilci (na primer gad, belouška …), nekateri sesalci (lisica, volk …) itd.

Živali, ki se prehranjujejo izključno z rastlinami, so RASTLINOJEDCI. Rastlinojedci se prehranjujejo z različnimi deli rastlin. Nekatere živali jedo liste, druge plodove, korenine, vršičke. Nekateri rastlinojedci tudi pijejo medičino iz cvetov. Naša kranjska čebela tako spada pod rastlinojedce.

Med rastlinojedce uvrščamo glodavce in prežvekovalce. Delitev izhaja iz načina hranjenja z rastlinami. Glodavci hrano glodajo s svojimi močnimi sprednjimi zobami — sekalci. Med njimi spadajo veverice, zajci, hrčki, bobri, vidre … Prežvekovalci pa hrano prežvekujejo. Ti pojedo veliko trave, ki se zelo težko prebavi, zato morajo prežvekovati. Med prežvekovalce spadajo srne, koze, govedo, ovce …

 


Več o prehranjevanju živali lahko izveš v video posnetku: MESOJEDCI IN RASTLINOJEDCI.


 

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja